Forum żuromińskiej drużyny Wiślanie.
Zbiorniki do przechowywania wody pitnej są chyba najbardziej istotną rzeczą całego ekwipunku. Na większe i dłuższe wyprawy trzeba będzie pomyśleć o jednym zbiorczym, historycznym zbiorniku, czy to w formie glinianej dzbanopodobnej, czy drewnianej wiadrowato-beczkowatej. No i potrzebny będzie jakiś Vanduosargs, strażnik wody (wcale nie tragarz ). Jednak na potrzeby pojedyńczej wyprawy ograniczymy się do pojedynczych, jednoosobowych (jednoręcznych, he) pojemników. Najbardziej wygodne, historyczne, efektowne i zarazem efektywne będą tu skórzane bukłaki, jekie można nabyć w dowolnej formie i wielkości, np.:
Offline
Tarczownik
http://www.knives.pl/forum/index.php?topic=46429.0
Bardzo ciekawie napisane jak zrobić porządny bukłak
Tak wygląda po zszyciu, taki bukłak ma tendencje do kapania, wiec trzeba wszystkio dodatkowo wzmacniać poprzez wlewanie do środka ciepłego miodu pszczelego który zasycha i uszczelnia, nie ma co się bać tego miodu, jest on naturalny i używany od starożytności, w dodatku doskonale konserwuje trunki ( Woda, Rum i tp).
Dla względów estetycznych również możemy polać taki bukłak miodem z zewnątrz przez co nabiera ciekawej barwy
Żeby był taki sztywny jak na zdjęciach to trzeba go suszyć w piekarniku koło 2-3 h, dodam ze musi był wypełniony piaskiem lub zwirem żeby był wypukły. Ten wyżej mieści koło 1 l wody
Ostatnio edytowany przez Leif Erikson (2012-04-24 16:23:11)
Offline
Tarczownik
Mój bukłak
Wypalany 2 razy , raz około 2 godzin w temperaturze 75 C i drugi 30-40 min w 200 C
W środku wypełniony był ryżem co bardzo polecam ponieważ łatwo się go później ze środka pozbyć.
Jest nieszczelny ze strony korka ponieważ jest niedopasowany, podczas 2 wypalania się skurczył o jakieś 30-40 mm ale to idzie na jego korzyść ponieważ zacisnęły się szwy i jest bardziej szczelny, nawet już nie będę używał wosku pszczelego
Offline
Tarczownik
Również się pochwale że jestem w trakcie robienia drugiego bukłaka który miej więcej będzie wyglądał tak
Offline